Tucker Carlson: Ezért utálja Biden Magyarországot + videó

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete rendszeresen igyekszik beleszólni a magyar belpolitikába, de elég csak arra a demokráciajelentésre gondolni, mellyel Washington ismét beleszállt hazánkba – egyik sem arra utal, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya jó kapcsolatokra törekedne Magyarországgal. De miért is utálja Washington ennyire hazánkat? – erről beszélgetett Tucker Carlson amerikai újságíró Orbán Balázzsal, a magyar kormányfő politikai igazgatójával.

2024. 05. 03. 11:30
Carlson, Tucker
Tucker Carlson amerikai konzervatív véleményvezér, Esztergomban a Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt), a Széchenyi téren 2021. augusztus 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a kulcsa annak, hogy Magyarországot az elmúlt harminc évben egyszer sem támadták meg – vélekedett pénteken közzétett videójában Tucker Carlson. Az amerikai konzervatív véleményvezér Orbán Balázzsal, a kormányfő politikai igazgatójával készített interjút, aki rámutatott: hazánk esetében egy régi nemzetről, kulturális tekintetben pedig egy szigetről van szó Európa közepén. Hozzátette: jogunk van eldönteni, kivel lépünk szövetségre és hogyan kormányozzuk saját országunkat.

Ez egy teljesen új kérdés a washingtoni és a brüsszeli liberális elit számára. Nem szoktak hozzá. De ha az ember komolyan veszi a szuverenitást, akkor azt napi szinten kell gyakorolnia

– mutatott rá Orbán Balázs, utalva arra, mi az, ami nem tetszik sem Washingtonnak, sem Brüsszelnek.

 

Neoliberális ideológia uralkodik

Felidézte – ahogyan azt a Huszárvágás című könyvében is említi –, a Szovjetunió összeomlása után az egypólusú világmozgalom még nem a szabadságról szólt, hanem egy neoliberalizmuson alapuló ideológiáról. Kitért Francis Fukuyama amerikai filozófus elméletére, mely nem a nemzetállamok létrehozásáról szólt, hanem a globalizált rendszer kialakításáról. „Ugyanazt az ideológiát kell követnie mindenkinek, aki integrálódni akar a rendszerbe. Ha nem, akkor ki vagy rúgva” – foglalta össze. Orbán Balázs egyúttal kiemelte, Magyarország egy olyan világrendben bízik, mely a nemzeti szuverenitáson, valamint a konzervativizmuson alapul, magába foglalva a kölcsönös bizalmat és tiszteletet. 

Ha nem harcolunk a neoliberális világrend ellen – nemcsak a Nyugaton belül, hanem világszerte –, akkor a következő évtizedekben komoly összecsapások várnak ránk

– fogalmazott.

Orbán Balázs úgy látja, az egész világon kezdenek felébredni a fejlődő országok, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a saját gondolkodásmód érvényesítése, valamint a szuverenitás megőrzése – ezzel szemben a nyugati gondolkodásmódot a frusztráció uralja. „Attól tartanak, hogy elveszítik hatalmukat és befolyásukat” – vélekedett a neoliberálisokról. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a változó világrendben minden országnak megvan a maga feladata, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak is.

Tucker Carlson említést tett arról, hogy a Szovjetunió alatt az Egyesült Államok nagy népszerűségnek örvendett, mondván, a Nyugat felszabadításáról élt egy vízió az emberekben.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor jött rá, a neoliberális ideológia mégsem túl kedvező, tíz-húsz éve derült fény: megmondja ugyanis, hogy a globalizáció útján haladva hogyan kell kormányozni, milyen életet kell élniük az embereknek. „Nem ilyenek vagyunk. Integrálódni akarunk, és be is integrálódtunk a nyugati rendszerbe. Tagjai vagyunk az Európai Uniónak, a NATO-nak” – fogalmazott. Kiemelte, a magyarokhoz nem igazán illik a nagyhatalmak által képviselt neoliberális ideológia.

 

Fegyverként használná Washington Európát az oroszokkal szemben

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a nyugati sajtóban Magyarországot a Kreml eszközeként aposztrofálják, hivatkozva a magyar–orosz energetikai kapcsolatokra, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatára. Orbán Balázs elmondta, a két ország kapcsolata rendkívül bonyolult, elég csak visszagondolni a XX. századra.

A washingtoni liberális elit ajánlata az, hogy ti, közép-európai országok a lándzsa éle lehettek az oroszokkal szemben

– fogalmazott.

Álláspontja szerint az Egyesült Államok felfegyverezné a térséget, hogy harcoljanak az oroszokkal szemben, miközben egy új vasfüggöny ereszkedik le Európára.

„A kelet és nyugat közötti kereskedelmi útvonalak közepén vagyunk. Találkozási pont akarunk maradni. Nem az utolsó határ, nem a periféria” – szögezte le. Szóba kerültek továbbá Donald Trump volt amerikai elnök NATO-val kapcsolatos kijelentései is, melyek szerint rámutatott, ha Európa nem tudja megvédeni saját magát, miért kellene az Egyesült Államoknak.

Orbán Balázs szerint az önvédelemnek kell lennie a prioritásnak, enélkül ugyanis nem tud szuverén maradni egy ország. „A legjobb dolog, ami Európával történhet, az az, hogy Trump elnököt újraválasztják” – vélekedett.

 

Világháború fenyeget

Felhívta a figyelmet arra is, rendkívül megnőtt az orosz–ukrán háború eszkalációjának veszélye, mely pillanatok alatt egy NATO és Oroszország közötti háborúba torkollhat. Orbán Balázs szerint „ez a lehető legrosszabb” forgatókönyv. Ráadásul a béke feltételi nemhogy javulnának, rosszabbak – tette hozzá. Kiemelte, a háború leállításában a kommunikációs csatornák fenntartása kulcsfontosságú.

Először legyen szó rövid távú fegyverszünetről, majd hosszú távúról, majd kezdődjenek meg a tárgyalási folyamatok – nemcsak az ukránok és oroszok között, hanem európaiak és amerikaiak részvételével

– javasolta.

A beszélgetés során szó esett az Ukrajnának nyújtott támogatásokról is, amelyek rendszeresen az uniós viták napirendjén szerepelnek. Orbán Balázs rámutatott, Brüsszelben nem pénzről vitáznak, hanem a stratégiáról, és azután kellene beszélni a pénzügyekről.

Borítókép: Tucker Carlson amerikai konzervatív véleményvezér, Esztergomban a Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt), a Széchenyi téren 2021. augusztus 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.